ΜΑΙΡΗ ΚΑΝΑΚΗ

Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε συλλογές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λογοτεχνικός ιστότοπος eyelands, Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ, Πετρίδειο Ίδρυμα, Ο Τόπος μου, Βιβλιόφιλοι Έδεσσας, Eλληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων ΕΠΟΚ, εκδόσεις «Παράξενες Μέρες» κτλ). Τον Μάιο 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα «Όταν το καλοκαίρι συναντά το χειμώνα» (εκδόσεις «Το Δόντι») και πήρε τιμητικό έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην κατηγορία «εφηβικό μυθιστόρημα». Το Μάρτιο 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο εφηβικό της μυθιστόρημα «Ο Σήφης θέλει χώρο» (εκδόσεις «Το Δόντι»), το οποίο πήρε βραβείο στην κατηγορία Εφηβικό μυθιστόρημα από το Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ. Το εργαστήριό της «Η τέχνη του γράφειν: Παράδειγμα δημιουργικής γραφής» συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», Α/βάθμιας – Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το εργαστήριό ρητορικής για εφήβους «Ο Σήφης λέει…» παρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου στον Βόλο, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα», σε  σχολεία, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε δημοτικές Βιβλιοθήκες κτλ. Παρουσιάσεις Βιβλίων έχει κάνει στην Θεσσαλονίκη, Σαλαμίνα, Πάρο, Θήβα, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Λιτόχωρο, Πάτρα, Βόλο, Πόρο κτλ.

Είναι μέλος του ΚYΚΛΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ibby και διατηρεί σελίδα στο facebook με τον τίτλο «Μαίρη Κανάκη, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός» και είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στις Λεύκες Πάρου «Λευκές αναγνώσεις» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου.

Τα καλοκαίρια της γεμίζουν έμπνευση στις Λεύκες Πάρου. Ξεκουράζεται τρέχοντας πολλά χιλιόμετρα, κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα και ποδηλατώντας ακούραστα με φίλους .

ΑΓΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ

Γεννήθηκα το 1952 στον Πειραιά. 
Από τότε η θάλασσα. 
Από το 1995 στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια. 
Μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας.
Ανθολογήσεις
νάνι, νάνινανουρίσματα απ’ όλη την Ελλάδα εκδόσεις Ποταμός, 2000. 
Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές εκδόσεις Απόπειρα, 2002.
Το πετειναράκι και άλλα χιώτικα παραμύθια, εκδόσεις Άλφα Πι, Χίος 2003.
Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους, εκδόσεις Απόπειρα 2004. 
Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί (βιβλίο με C.D.), εκδόσεις Άσπρη Λέξη, 2007. 
Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι, εκδόσεις Κοντύλι, 2008. 
Το Περγαλιό – Στοιχειά της γης και του νερού, Ιστορίες από τις Ελληνικές Παραδόσεις, εκδόσεις Αρμονία, 2009
Το πετροκάραβο – Λιθώματα και μαρμαρώματα, Ιστορίες από τις ελληνικές Παραδόσεις, εκδόσεις Αρμονία, 2010.
Το κουντουνάκι – Παραμύθια ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2013.

Ο Δέντρος – Λαϊκά Παραμύθια με δέντρα και φυτά, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2017.
C.D.
Τα όργκανα και τα τούμπανα, μουσική: Κώστας Mουστάκας. Acroasis, 2007. 
Συγγραφή
Η μύγα, μικρά πεζά εκδ. Απόπειρα, 2004, 2007.
Μεταφράσεις
 Κούκλες και ΜαριονέτεςΤο θεατρικό παιχνίδιΚάστρα στην άμμοΛεξικό του Θεάτρου, εκδόσεις Gutenberg. 
Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ, εκδόσεις Εστία. 
Παραμύθια από το Κάιρο, εκδόσεις Απόπειρα.
ΡαδιόφωνοΣτις ίλινες, τις μπίλινες, Παραμύθια της Προφορικής Παράδοσης για μικρούς και μεγάλους, κάθε Κυριακή [2010-2013], στο Β΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Το Λαμπιόνι, Μια εκπομπή για παιδιά, κάθε Σάββατο [2011-2013]. Προηγήθηκαν 9 χρόνια με καθημερινή Εκπομπή στον Σταθμό ΕΡΑ-Φιλία, και Παραμύθια στον Σταθμό Φωνή της Ελλάδας [1996-1998 και 2007-2009].
Παραστάσεις σ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό [Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Ζιμπάμπουε]. Σε Θέατρα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μουσεία [Αρχαιολογικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Λαϊκής Τέχνης Αθήνας και Πάτρας, Ελιάς Σπάρτης και Λέσβου, Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, Μαρμαροτεχνίας Τήνου, Κεραμοποιΐας Βόλου, Πανεπιστημίου Αθηνών, Κύπρου Αθηναΐδας, Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Αθήνας, Εθνολογικό και Λαογραφικό Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλονίκη, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Ιστορικό Αρχείο Ύδρας, Ηρακλειδών Θησείο, Λουτρό Αέρηδων, Τζαμί (Μοναστηράκι), Νομισματικό Αθήνας, Μπενάκη], Πολιτιστικούς Συλλόγους, Σχολεία, Παιδικούς Σταθμούς, Νοσοκομεία: «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», «Ελπίς», «Άγιο Σάββα», Φυλακές Κορυδαλλού και Ελαιώνα, Βιβλιοθήκες [Αθήνα, Πειραιά, Σπάρτη, Κέρκυρα, Πάτρα, Κοζάνη], Μουσικές Σκηνές, Εθνικό  Ίδρυμα Ερευνών, Φεστιβάλ [Κέα, Κοζάνη, Βόλος, Όλυμπος, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Αθήνα, Ζάκυνθος, Ρίο, Νορμανδία, Τήνος, Σύμη, Ωρωπός, Καβάλα, Χίος, Πήλιο, Κιάτο, Αμαλιάδα], Πανεπιστήμια [Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Κέρκυρας], Συνέδρια [Αθήνα, Κύπρος, Κατερίνη, Άργος, Ρέθυμνο], Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης στο Μουσείο Μπενάκη και στο Δήμο Αθηναίων [2002 – 2012]. Σε Δημόσιες Βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα και σε ιδιωτικό χώρο ως σήμερα.
Κι ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός [1977 – 1985] και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων [1988 – 1997], τα οποία διακρίθηκαν  από την «Διεύθυνση Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τα συγχρηματοδοτούσε.

ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ

Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του Νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη – Μακεδονία, ενώ τα τελευταία επτά έτη αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό site thinkfree.
Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών, εφηβικών βιβλίων, μετρά 40 τίτλους, ενώ έχει κυκλοφορήσει και τρία βιβλία ενηλίκων. Ένα εξ αυτών το «Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή» (εκδόσεις Manus Scripta) έγινε η αφορμή για να συμμετέχει η ίδια στο ντοκιμαντέρ «Η μάνα των σταθμών», σε σκηνοθεσία της Κωστούλας Τωμαδάκη, τα γυρίσματα του οποίου ξεκινούν το Νοέμβριο 2020.
Επιλογή από το έργο της:
«Πάμε Καζαβίτι», εκδόσεις Ψυχογιός, 2020
«Τράμπα τραμπαλίζομαι», εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2020
«Η Ξένη στον Ρήνο», εκδόσεις Ψυχογιός, 2019. Ήταν στη Βραχεία Λίστα Εφηβικών Βιβλίων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
«Έλα μαζί μου!», εκδόσεις Ψυχογιός, 2018
«Στα μισά του ουρανού», εκδόσεις Βιβλιόφωνο, 2012
«Με λένε Πρόμις», εκδόσεις Ψυχογιός 2006. Συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό White Ravens 2007.

ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Η Τασούλα Επτακοίλη γεννήθηκε το 1968 στη Σάμο και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά από τη διδασκαλία προτίμησε τη δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (Μελωδία FM 99,2), σε εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2003 είναι συντάκτρια στην εφημερίδα «Η Καθημερινή». Είναι ραδιοφωνική παραγωγός στον Αθήνα 9.84.
Έχει γράψει τα βιβλία: «Το άλλο μου ολόκληρο» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), μια προσωπική μαρτυρία για την απώλεια, την ποιητική συλλογή «Η γυναίκα στο ασανσέρ» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), καθώς και τον «Γουργούρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2017), τον «Γκάρη» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) και την «Τσαγιέρα που ανθίζει» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) – ιστορίες για παιδιά αλλά όχι μόνο. Ζει στην Αθήνα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΛΕΪΜΟΝΗΣ

Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό της Αιτωλοακαρνανίας. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, κάτοχος πιστοποιητικού κατάρτισης στη Δημιουργική Γραφή από το Α.Π.Θ και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Δημιουργικής γραφής του Ε.Α.Π.
Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, την επιμέλεια και κριτική έργων για παιδιά και ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, τη διοργάνωση φιλολογικών – λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, αλλά και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμελήθηκε και παρουσίαζε επί 7.5 χρόνια τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο». Διατηρεί τη στήλη «11+1 ερωτήσεις» στο Bookia.gr όπου φιλοξενεί συνεντεύξεις συγγραφέων. Είναι αρχισυντάκτης εβδομαδιαίας λογοτεχνικής εκπομπής για το παιδικό βιβλίο στη Web tv του Bookia.gr. Συμμετέχει σε επιτροπές συγγραφέων για κρίση παιδικών βιβλίων.

Το 2018 «Το τέταρτο αλογάκι» του κέρδισε το βραβείο καλύτερου βιβλίου της χρονιάς στην κατηγορία «Παιδική λογοτεχνία»στα βραβεία αναγνωστών του Public, το οποίο.
Στις 2 Απριλίου 2015, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, τιμήθηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – ΙΒΒΥ με το βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία. Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.

Έργα του:
«Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», Παππάς 2007
«Το μυστικό της Δαγκάνας (Εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου 2009, κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου),
«Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας 2009(επανακυκλοφορία από Εκδόσεις Εν πλω, Αύγουστος 2017)
«Τα Τίμια δώρα», εκδόσεις Ήρα Εκδοτική, 2013
«Το δέκατο έβδομο κιβώτιο», Εκδόσεις Πατάκη, 2014
«Το τέταρτο αλογάκι», Εκδόσεις Πατάκη, 2017
«Δημιουργική γραφή στην τάξη – Α,΄Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου» ξεκινώντας μία νέα σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων στις Εκδόσεις Γράφημα, 2018
«Ο θαλασσοσφυριχτής», Αρτέον Εκδοτική, 2018
«Ημερολόγιο γραφής», Εκδόσεις Γράφημα 2019

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΜΑΝΤΟ ΓΚΕΖΟΣ

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε στη Χιμάρα το 1988 και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Φόβοι» (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013), το μυθιστόρημα «Η λάσπη» (υποψήφιο για το Athens Prize for Literature 2015) και τη συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα», από τις εκδόσεις Μελάνι.
Τον Οκτώβριο του 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη το πρώτο του βιβλίο για παιδιά «Το δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι», σε εικονογράφηση Βασίλη Γαλάνη. To διήγημά του «Καρδιές για φάγωμα» γυρίστηκε σε ταινία μικρού μήκους. Έχει συμμετάσχει σε ανθολογίες κι έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς εκθέσεις βιβλίου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

H Χριστίνα Δημητροπούλου γεννήθηκε το 1978 στην Aθήνα και διδάχθηκε ζωγραφική δίπλα στη ζωγράφο Μάγδα Κουνούσου, ενώ παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας στο εργαστήριο της ζωγράφου Εύας Περσάκη.
Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ του Οικονομικoύ Πανεπιστημίου Αθήνων, Συνέχισε τις σπουδές της στο Κεντ της Αγγλίας, στο University of the Creative Arts, όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Οπτικής Επικοινωνίας με κατεύθυνση στην εικονογράφηση. Στη συνέχεια ακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εικονογράφηση Παιδικού Βιβλίου στο Cambridge School of Art ενώ παράλληλα εργάστηκε σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης της πόλης του Cambridge, παίρνοντας δίπλωμα στη δημιουργική απασχόληση (Playwork) μέσω της παρακολούθησης σεμιναρίου και την εκπόνηση γραπτής εργασίας.
Έμαθε χαρακτική και βιβλιοδεσία στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Πάτρα, παίρνει μέρος σε εκθέσεις και επιμελείται βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά.
Έχει εικονογραφήσει το παραμύθι του Πέτρου Ζαργάνα «Ένας αρκούδος με ανθρώπινη καρδιά» (Εκδόσεις Το Δόντι, 2018) και το μουσικό παραμύθι «Ο Χαντρούλης και η Τίτη» (2019) με κείμενα και μουσική του Ανδρέα Αδαμόπουλου (η μουσική του βιβλίου έχει αποσπάσει Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης για πιάνο το 2000).

ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ

Γεννήθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας το 1974. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Universität der Künste στο Βερολίνο.
Συμμετείχε σε συμπόσια όπως το «The European Mythology» στην Ιταλία και το «The Nude» στη Γερμανία.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Μπιενάλε Σχεδίου του Pilsen στην Τσεχία, στο Ίδρυμα Κυδωνιεύς στην Άνδρο, στο Kunstautomat της Γερμανίας και στις διεθνείς εκθέσεις Art Athina και Art Thessaloniki.


Page Featured Photo by Annie Spratt on Unsplash