ΜΑΙΡΗ ΚΑΝΑΚΗ

Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε συλλογές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λογοτεχνικός ιστότοπος eyelands, Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ, Πετρίδειο Ίδρυμα, Ο Τόπος μου, Βιβλιόφιλοι Έδεσσας, Eλληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων ΕΠΟΚ, εκδόσεις «Παράξενες Μέρες» κτλ). Τον Μάιο 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα «Όταν το καλοκαίρι συναντά το χειμώνα» (εκδόσεις «Το Δόντι») και πήρε τιμητικό έπαινο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην κατηγορία «εφηβικό μυθιστόρημα». Το Μάρτιο 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο εφηβικό της μυθιστόρημα «Ο Σήφης θέλει χώρο» (εκδόσεις «Το Δόντι»), το οποίο πήρε βραβείο στην κατηγορία Εφηβικό μυθιστόρημα από το Λογοτεχνικό Περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ. Το εργαστήριό της «Η τέχνη του γράφειν: Παράδειγμα δημιουργικής γραφής» συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση και Πολιτισμός», Α/βάθμιας – Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το εργαστήριό ρητορικής για εφήβους «Ο Σήφης λέει…» παρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Παιδικού – Νεανικού Βιβλίου στον Βόλο, στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα», σε  σχολεία, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε δημοτικές Βιβλιοθήκες κτλ. Παρουσιάσεις Βιβλίων έχει κάνει στην Θεσσαλονίκη, Σαλαμίνα, Πάρο, Θήβα, Λιβαδειά, Ηράκλειο Κρήτης, Λιτόχωρο, Πάτρα, Βόλο, Πόρο κτλ.

Είναι μέλος του ΚYΚΛΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ibby και διατηρεί σελίδα στο facebook με τον τίτλο «Μαίρη Κανάκη, Συγγραφέας, Εκπαιδευτικός» και είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου στις Λεύκες Πάρου «Λευκές αναγνώσεις» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου.

Τα καλοκαίρια της γεμίζουν έμπνευση στις Λεύκες Πάρου. Ξεκουράζεται τρέχοντας πολλά χιλιόμετρα, κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα και ποδηλατώντας ακούραστα με φίλους .


ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ

Η Ελένη Ανδρεάδη γεννήθηκε στο Λονδίνο. Ταξίδεψε και δούλεψε σε πολλές χώρες, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική, όπου ειδικεύτηκε στην Περιβαλλοντική Πολιτική και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Εκεί πήρε ένα μάθημα στη δημιουργική γραφή και έγραψε ένα μυθιστόρημα, το οποίο γρήγορα έκρυψε στο συρτάρι της. Όταν γύρισε στην Ελλάδα το 2009, ίδρυσε τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πράκτορες του Πλανήτη», η οποία προσκαλεί τα παιδιά να σώσουν τον πλανήτη μέσα από μυστικές αποστολές.

Τα βιωματικά περιβαλλοντικά προγράμματα της οργάνωσης υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα και έχουν βραβευτεί για την καινοτομία τους από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρώτο βιβλίο της, Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη, απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία Βιβλίου Γνώσεων 2015, ενώ το δεύτερο της σειράς βρέθηκε σε βραχείες λίστες. Τα βιβλία της μεταφράζονται και κυκλοφορούν σε χώρες όπως η Αμερική, η Κίνα, η Κορέα, η Τουρκία και η Αίγυπτος. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα πέντε βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη, καθώς και το βιβλίο της Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης.


ΕΛΕΝΑ ΑΡΤΖΑΝΙΔΟΥ

Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του Νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και άρθρων για την εφημερίδα Θεσσαλονίκη – Μακεδονία, ενώ τα τελευταία επτά έτη αρθρογραφεί στο ηλεκτρονικό site thinkfree.
Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών, εφηβικών βιβλίων, μετρά 40 τίτλους, ενώ έχει κυκλοφορήσει και τρία βιβλία ενηλίκων. Ένα εξ αυτών το «Γκασταρμπάιτερ η οδυνηρή φυγή» (εκδόσεις Manus Scripta) έγινε η αφορμή για να συμμετέχει η ίδια στο ντοκιμαντέρ «Η μάνα των σταθμών», σε σκηνοθεσία της Κωστούλας Τωμαδάκη, τα γυρίσματα του οποίου ξεκινούν το Νοέμβριο 2020.
Επιλογή από το έργο της:
«Πάμε Καζαβίτι», εκδόσεις Ψυχογιός, 2020
«Τράμπα τραμπαλίζομαι», εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2020
«Η Ξένη στον Ρήνο», εκδόσεις Ψυχογιός, 2019. Ήταν στη Βραχεία Λίστα Εφηβικών Βιβλίων του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
«Έλα μαζί μου!», εκδόσεις Ψυχογιός, 2018
«Στα μισά του ουρανού», εκδόσεις Βιβλιόφωνο, 2012
«Με λένε Πρόμις», εκδόσεις Ψυχογιός 2006. Συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό White Ravens 2007.


ΛΙΛΗ ΓΑΤΗ

Η Λιλή Γάτη είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, από την οποία τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της, για τη νουβέλα «Εξ αίματος», και με το Δεύτερο Βραβείο, για το παραμύθι «Η βελόνα». Έχει διακριθεί με το Ειδικό Βραβείο «Γιώργης Χαλατσάς», στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Στέλιος Ξεφλούδας», με το διήγημα «Αθανασία».

Διδάσκει δημιουργική γραφή σε παιδιά κι αυτά τη διδάσκουν φαντασία. Κι αυτός ο υπέροχος συνδυασμός γεννάει και βιβλία όπως το βιβλίο-CD «Παιδιά από αστέρια» που έγραψε με τα παιδιά του Ειδικού Νηπιαγωγείου Τυφλών, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλοκωφών, του  Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας και του Προνηπιακού τμήματος ΚΕΑΤ, στο audio bookαφηγήθηκε το παραμύθι ο Γιάννης Μποσταντζόγλου και ο Χρήστος Μπαλτάς και το Τραγούδι του βιβλίου ερμήνευσε η Νατάσσα Μποφίλιου σε μουσική του Αναστάσιου Σορώτου, Εκδόσεις Εντύποις (2019). «Το κορίτσι με τα μπαλόνια» των παιδιών του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης και του 1ου Νηπιαγωγείου Ελληνικού, Εκδόσεις Εντύποις (2018), που κυκλοφορεί σε δυο γλώσσες (ελληνική γραπτή κι ελληνική νοηματική γλώσσα) και το «Παίζουμε παραμύθια;» των παιδιών του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, Εκδόσεις Εντύποις (2016).

Το 2016 έφτιαξε «το Θεατράκι της ΒαΛΙΛΗτσας», ένα κουκλοθέατρο που χωράει σε μια βαλίτσα, κι από τότε ταξιδεύει σ’ όλη την Ελλάδα παίζοντας τα παραμύθια της.

Συντονίζει σεμινάρια και διδάσκει σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής για ενήλικες. Επιμελείται και διορθώνει κείμενα και βιβλία και αρθρογραφεί. Είναι μέλος της συγγραφικής-δημιουργικής ομάδας «Σακαράκα».

Κυκλοφορούν τα βιβλία της: «My name is Twelve» Entypis Editions (2020), «Η συνταγή του χιονιού» Εκδόσεις Εντύποις (2019) «Η βελόνα» Εκδόσεις Εντύποις (2017), «Με λένε Δώδεκα», Εκδόσεις Εντύποις (2016), «Καληνύχτα αστεράκι», Εκδόσεις Εντύποις (2015), «Σαν παραμύθι», Εκδόσεις Εντύποις (2014), και «Εξ αίματος», Εκδόσεις Σαΐτα (2014).

Από την ομάδα «Σακαράκα» κυκλοφορούν τα παιδικά εκπαιδευτικά βιβλία «Δέκα μαύρες γάτες σ’ ένα βιβλίο» (2017) και «Δέκα σκιάχτρα σ’ ένα βιβλίο» (2016), Εκδόσεις Εντύποις.


ΕΥΗ ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ

Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα.  Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.  Εργάστηκε σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος,  στο ΕΚΕΜΕΛ-Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου,  από το 2004  έως το 2014  ήταν υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου,  ενώ από το 2014  συνεργάζεται με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.  

Έχει μεταφράσει από τα γαλλικά και τα αγγλικά περισσότερα από 200 βιβλία για παιδιά και ενήλικες.  

Το 2002  μια κόκκινη κλωστή την έφερε στο δρόμο της αφήγησης.  Αφηγείται επαγγελματικά σε μικρούς και μεγάλους από το 2003  και παραστάσεις της φιλοξενούνται σε σχολεία,  βιβλιοθήκες,  βιβλιοπωλεία,  μουσικές σκηνές,  θέατρα,  φεστιβάλ κ. α. ,  στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ιστορίες προφορικής παράδοσης από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε,  διάβασε,  ή μετέφρασε,  κυρίως όμως ιστορίες που τη «διάλεξαν».  

Έχει πειραματιστεί συνδυάζοντας την αφήγηση με άλλες τέχνες:  μουσική,  ζωγραφική,  χορός,  θέατρο. 

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην αφήγηση παραμυθογραμμένων ιστοριών της λογοτεχνίας.  Άλλες απευθύνονται σε μικρούς,  άλλες σε ενήλικες.  Μια άλλη προσέγγιση της λογοτεχνίας,  ιστορίες που σαγηνεύουν όσους τις ακούν,  κυρίως όμως εκείνη. Υλοποιεί εργαστήρια αφήγησης,  φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και ενήλικες. 

Από το 2015  μοιράζεται την εμπειρία της με τους ενήλικες σπουδαστές της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.


ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ

Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση. Έχει τιμηθεί µε το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκης και µε τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.

Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο µε τίτλο Η Στιγμούλα και ακολούθησαν Η Στιγμούλα είναι δυνατή! και η σειρά Παραμύθια… αλλιώς: Σκουφοκοκκινίτσα (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016), Δύο φορές κι έναν καιρό ήταν η ΣταχτοπούταΡεβιθοκοντούλης (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017) και Τι τρέχει µε τον Αϊ-Βασίλη; από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες µε τίτλο Μια καρδιά, το οποίο έχει μεταφραστεί σε δύο γλώσσες και έχει λάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία του στο Amazon, ενώ ακολούθησαν το Μια στιγμήΜια αγκαλιά και Δώσε Λύση στο Μελίσσι το 2019. Το 2020 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μελισσάκια στα Θρανία με τίτλο Το Κάτι τι; και το Γέτι, η δύναμη του Ακόμη, το οποίο αγαπήθηκε ήδη από χιλιάδες παιδιά. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα ιταλικά.


ΣΟΦΙΑ ΔΑΡΤΖΑΛΗ

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1974 και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Plymouth, με θέμα Publishing and Book Production.

Για ένα διάστημα 18 ετών εργάστηκε κοντά και μέσα στον χώρο του βιβλίου, στο Λονδίνο και την Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο Όταν η μαμά μου είπε ψέματα, από τις Εκδόσεις Λιβάνη (εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου), για το οποίο έλαβα από το ελληνικό τμήμα IBBY το βραβείο Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους.

Το δεύτερο βιβλίο της με τον τίτλο Το σύνΝΑΙφο που κατάπινε τα ΝΑΙ, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα και κυκλοφόρησε το 2018, με εικονογράφηση της Ρένιας Μεταληνού. Το βιβλίο της Έχεις λίγο χρόνο; κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2021 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.

Έχει, επίσης, ασχοληθεί με τη μετάφραση παιδικών βιβλίων από τα αγγλικά και τα γαλλικά στα ελληνικά.


ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΒΑΞΕΒΑΝΙΔΟΥ

Γεννήθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας το 1974. Σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Universität der Künste στο Βερολίνο.
Συμμετείχε σε συμπόσια όπως το «The European Mythology» στην Ιταλία και το «The Nude» στη Γερμανία.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Μπιενάλε Σχεδίου του Pilsen στην Τσεχία, στο Ίδρυμα Κυδωνιεύς στην Άνδρο, στο Kunstautomat της Γερμανίας και στις διεθνείς εκθέσεις Art Athina και Art Thessaloniki.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΣΤΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Μαστώρος γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1989. Ήρθε στην Αθήνα στα δεκατρία του και ήταν σκιτσογράφος στο περιοδικό Schooligans. Αποφοίτησε από τη σχολή τεχνών –με παράδοση στα κόμικς– Saint Luc στις Βρυξέλλες. Η πτυχιακή του με θέμα την εφηβική του γειτονιά έδωσε το πρώτο του κόμικ ΕξάρχειαTο πικρό νεράντζι, που εκδόθηκε στα γαλλικά το 2016 και δύο χρόνια αργότερα στα ελληνικά. To graphic novel Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου είναι το δεύτερο βιβλίο του.


ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗ

Η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη είναι ηθοποιός, σκηνοθέτις και ραδιοφωνική παραγωγός. Σπούδασε θέατρο την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Βεάκη» και εκπαιδευτικό δράμα στο Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα – Ξ. Καλογεροπούλου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής με τους Χρήστο Οικονόμου, Ελένη Σβορώνου και Μαρία Αγγελίδου.

Ως ηθοποιός έχει εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ως σκηνοθέτις έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, την ΕΘΑΛ (Λεμεσός), με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και με ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες.  Το 2001 δημιούργησε το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο» και από τότε ασχολείται συστηματικά με το θέατρο για παιδιά, σκηνοθετώντας και παίζοντας σε παραστάσεις που περιοδεύουν εντός και εκτός Ελλάδας.  

Επιμελείται και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή για παιδιά «Ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι» στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά (βραβείο silver στην κατηγορία ειδικές εκπομπές στα Regional Media Awards 2017). Γράφει και παρουσιάζει τη χιουμοριστική εκπομπή γνώσεων για παιδιά «Βίκτωρ και Βαλεντίνα: Ιστορίες αντικειμένων καθημερινής χρήσης» στο διαδικτυακό bobos family radio του Δημήτρη Μπασλάμ. 

Σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους στο Μουσείο Τυπογραφίας και στις εκπαιδευτικές δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και διδάσκει θεατρική αγωγή στα εργαστήρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.   

Βιβλία της: 

Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα κουτό κουτί, εκδ. Καλειδοσκόπιο 

Ένα μπαλόνι μυστικά (συν-συγγραφή με τη Νικολία Καραγιάννη), εκδ. Κέδρος 

Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά


ΜΙΛΤΟΣ ΠΙΣΤΩΦ

Ο Μίλτος Πιστώφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Απολλώνιο Ωδείο. Ύστερα από μια περίοδο αναζήτησης τον κέρδισε η μουσική και ασχολήθηκε ενεργά με τη διδασκαλία όπου και δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια.

Από νωρίς συνειδητοποίησε την αξία της εναλλακτικής διδασκαλίας ως ανάγκη της σύγχρονης εκπαίδευσης και έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς-παιδαγωγούς (Keith Terry, Victor Wooten, Tony Moreno, Sandy Silva) απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο creative learning, εστιάζοντας στο body percussion. Είναι καθηγητής μουσικής στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και προετοιμάζει επίλεκτους μαθητές για τις μουσικές τους σπουδές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η τελευταία δεκαετία τον βρίσκει να δραστηριοποιείται ως alternative educator στην εκπαίδευση, καθώς και ως team building facilitator στο corporate περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι η δημιουργία του Spirit Of Rhythm, ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι που συνδυάζει τη μουσική και τον ρυθμό με την ψυχολογία, και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.


ΕΛΕΝΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ

Η Ελένη Σβορώνου είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Είναι υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο WWF Ελλάς. Παράλληλα, γράφει για παιδιά και νέους. Το βιβλίο της Η μπαλάντα της Ζηνοβίας απέσπασε το 1ο βραβείο μυθιστορήματος για παιδιά από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (2019).
Δύο ακόμη έργα της (Το Πάτημα του Έλληνα και Ο Ψαροντουφεκάς) απέσπασαν Εύφημο Μνεία (2014-15) επίσης από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, ενώ πολλά από τα βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί στις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του περιοδικού Διαβάζω και των βραβείων Public. (Δικηγόρος με μουστάκια και ουράΜην τρως ό,τι σου σερβίρουν, εκδ. Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, Όλα για τη φανέλα, εκδ. Μεταίχμιο, Στον αστερισμό των Διδύμων, εκδ. Πατάκη, κ.α.) Το βιβλίο της Σκληρό Καρύδι απέσπασε τη διάκριση White Raven (ένα από τα 200 καλύτερα παγκοσμίως βιβλία του 2016). Γράφει κριτική παιδικής λογοτεχνίας στον Αναγνώστη. Το 2016 και 2017 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων του Αναγνώστη (κατηγορία παιδική λογοτεχνία). Διδάσκει δημιουργική γραφή σε σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους και εμψυχώνει παιδαγωγικά εργαστήρια για τη φύση και τον πολιτισμό.


ΓΙΑΝΝΑ ΣΕΡΓΗ

Η Γιάννα Βλ. Σέργη γεννήθηκε στη Νάξο και μεγάλωσε στην Πάρο, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Παιδαγωγικά στη Σχολή Νηπιαγωγών Εκάλης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναβάθμιση εκπαιδευτικών). Ζει στην Πάρο και εργάζεται ως νηπιαγωγός. Αγαπά ιδιαιτέρως τα παραμύθια του λαού μας και ασχολείται με τη συλλογή, τη μελέτη και τη μετάδοσή τους στα παιδιά.

Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και έχει συμμετάσχει με έργα της στις εκδόσεις: Πράσινος ΚουμπαράςΛογοτεχνικό Ημερολόγιο 2002, 2003, 2004. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Σύγχρονο Νηπιαγωγείο, στο οποίο έχει παρουσιάσει θέματα κυρίως εφαρμοσμένης λαογραφίας. Εργασίες της σχετικές με το παιδί και τη λαϊκή μας παράδοση έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και σε άλλα περιοδικά, τοπικές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Άλλα έργα της:Να τα Πούμε;Νεοελληνικά Λαϊκά Ναναρίσματα και Ταχταρίσματα
40+1 Έργα για Θέατρο και ΚουκλοθέατροΤο μέλι – Λαϊκό παραμύθι από τις Λεύκες Πάρου.
Παραδοσιακές γεύσεις από τις Λεύκες Πάρου12 Μήνες, ονόματα, χρώματα, καμώματα – Ημερολόγιο 2003Τα Ξεκωλάκια, Λαϊκό Παραμύθι από τις Λεύκες Πάρου.
12 Μήνες, ποιήματα, μηνύματα, παιχνιδίσματα – Ημερολόγιο 2004Page Featured Photo by Annie Spratt on Unsplash